Det norske kammerorkester

FESTIVITETEN I LARVIK TORSDAG 24. NOVEMBER 2022 KL 19.00

Det norske kammerorkester

 Oktett for strykere og Verklärte Nacht

De fremste strykerne i Det norske kammerorkester kommer til Festiviteten i Larvik med to av romantikkens virkelige perler for kammerbesetning.

Schönbergs uendelig vakre og høyromantiske verk Verklärte Nacht var inspirert av et dikt av Richard Dehmel som beskriver en kvinne og en mann som går gjennom en mørk skog. Kvinnen er gravid som følge av sitt forrige forhold og deler sin hemmelighet med sin nye kjæreste. Mannen forsikrer henne at deres kjærlighet gjør at dette blir deres felles barn. Verket ble tilegnet Alexander von Zemlinskys søster Mathilde, som Schönberg senere giftet seg med.

Mendelssohn var bare 16 år gammel da han i 1825 skrev oktett for strykere som skapte en ny kammermusikksjanger. Anmelder Conrad Wilson oppsummerer mottakelsen siden den gang: "Den ungdommelige entusiasme, briljans og perfeksjon gjør verket til et av de musikalske miraklene i det nittende århundre."

Program

Arnold Schönberg (1874-1951): Verklärte Nacht, for strykesekstett, op 4 (1899)

Pause

Felix Mendelssohn (1809-1847): Oktett for strykere i Ess-dur, op 20 (1825)

1. Allegro moderato con fuoco
2. Andante
3. Scherzo. Allegro leggierissimo
4. Presto

Det Norske Kammerorkester

Siden 1977 har Det Norske Kammerorkester holdt konserter over store deler av Europa, USA, og Asia. De har gjort mer enn 40 innspillinger er det meste av repertoaret for strykeorkester, i tillegg til et omfattende solistrepertoar med utøvere som Leif Ove Andsnes, Truls Mørk, Terje Tønnesen, Lars Anders Tomter og Tine Thing Helseth. Det er blitt mange utmerkelser og priser både nasjonalt og internasjonalt, blant annet fire Spellemannspriser.

Det Norske Kammerorkester består av de aller fremste norske strykere og blåsere. Orkesteret utvikler hele tiden sin egen spillestil og orkesterkultur, og de siste årene har orkesteret jobbet med nye formidlingsmetoder der fremførelser gjennom utenatspilling har stått sentralt. Dette har bidratt til å styrke orkesterets posisjon som en internasjonalt viktig aktør som fornyer av den klassiske musikktradisjonen. 

Tid, sted og billetter

Konserten spilles torsdag 24. november 2022 kl 19.00 i nyrestaurerte Festiviteten, Storgata 33, 3256 Larvik. Konserten er beregnet å vare i omtrent halvannen inkludert pause. Billetter blir lagt ut i løpet av våren 2022.