Sergej Rakhmaninov

BØLGEN KULTURHUS SØNDAG 29. JANUAR 2023 KL 19.00

Rakhmaninovs andre klaverkonsert

 Tabita Berglund og Oskar Abel Valand Halvorsen med stort symfoniorkester

Urfremførelsen av Rakhmaninovs første symfoni ble slaktet av anmelderne. Rakhmaninov var fullstendig knust og klarte nesten ikke å skrive musikk de neste årene. Han ble satt i kontakt med legen og terapeuten Nikolai Dahl og etter daglige møter i tre måneder vendte omsider den kreative gnisten tilbake. Den andre klaverkonserten ble en enorm suksess og har blitt stående som en publikumsfavoritt i sjangeren.

Witold Lutosławski var en av det tyvende århundres fremste europeiske komponister, og regnes som en av de betydeligste polske komponistene siden Chopin. Til å begynne med var han mest påvirket av folkemusikk, men utviklet etter hvert sin egen stil. Under kommunistregimet ble han bannlyst for å være formalist og elitær, men ble rehabilitert etter systemskiftet i 1989.

Tabita Berglund

Tabita BerglundEtter en mastergrad som cellist, tok Tabita Berglund i 2015 et kurs i ensembleledelse på Norges musikkhøgskole. Et krav på opptaksprøven var å dirigere, noe hun aldri hadde gjort før. Professor Ole Kristian Ruud, lot henne få delta på timer i dirigentklassen. Berglund har selv uttalt «– Da sa det pang. Der og da innså jeg at dette er det jeg skal gjøre.»

I 2019 ble hun uteksaminert fra masterstudiet i dirigering ved NMH og under diplomkonserten dirigerte hun Kringkastingsorkestret i verk av Richard Wagner, Jean Sibelius og Sergej Prokofjev.

HarrisonParrott management

Hun ble tidlig tatt opp blant artistene i HarrisonParrotts management i London der også Berglunds tidligere cellolærer, Truls Mørk er representert. Tabita Berglund er ofte gjestedirigent for Trondheim Symfoniorkester, svenske Kungliga Filharmoniska Orkestern, Finlands radios symfoniorkester, Royal Scottish National Orchestra og spanske Orquesta Ciudad de Granada. Fra august 2021 er hun engasjert som første gjestedirigent for Kristiansand Symfoniorkester.

Et av Europas største håp

Da Tabita Berglund dirigerte Wuppertal symfoniorkester i verk av nordiske komponister i september 2022, skrev Westdeutsche Zeitung under tittelen «Når nordlyset skinner»: «Tabita Berglund har lenge vært ansett i fagmiljøer som «et av Europas største håp». I Wuppertal sørget hun og symfoniorkesteret for en helt spesiell type symfonisk begivenhet.»

Oskar Abel Valand Halvorsen

Oskar Abel Valand HalvorsenPianist Oskar Abel Valand Halvorsen fullførte bachelorgraden på Barratt Due musikkinstitutt våren 2021 med Christian Ihle Hadland, og går nå på masterstudiet i klaver med Håvard Gimse på Norges musikkhøgskole.

Halvorsen har holdt en rekke konserter i inn- og utland. I mars 2022 fremførte han samtlige klaververk av den svenske komponisten Wilhelm Stenhammar, inkludert de to klaverkonsertene i arrangement for to klaver, på samme konsert.

Høsten 2022 vant han en komposisjonskonkurranse i forbindelse med Manger musikklags 100-årsjubileum. Verket ble fremført på deres jubileumskonsert i Grieghallen i Bergen og ble også senere spilt på BrassWind-festivalen.

Medvirkende

  • Tabita Berglund, dirigent
  • Oskar Abel Valand Halvorsen, klaversolist
  • Kammerfilharmonien Barratt Due
  • Musikkhøgskoles symfoniorkester

Program

Sergej Rakhmaninov (1873-1943): Klaverkonsert nr 2, op. 18 i c-moll (1900-1901)

1. Moderato
2. Adagio sostenuto
3. Allegro scherzando

Pause

Witold Lutosławski (1913-1994): Konsert for orkester (1950-1954)

1. Intrada. Allegro maestoso
2. Capriccio Notturno e Arioso. Vivace
3. Passacaglia, Toccata e Corale. Andante con moto – Allegro giusto

Tid, sted og billetter

Konserten spilles søndag 29. januar 2023 kl 19.00 i Bølgen kulturhus, Sanden 2, 3264 Larvik. Konserten er beregnet å vare i omtrent halvannen time inkludert pause. Billetter på Tix eller i billettskranken i Bølgen som kan nåes på telefon 33 17 24 00 kl 11.00 - 16.00 mandag til fredag.

BILLETTER