Sergej Rachmaninov

BØLGEN KULTURHUS SØNDAG 29. JANUAR 2023 KL 19.00

Rachmaninov og Lutosławski

Tabita Berglund dirigerer Barratt Dues og Norges musikkhøgskoles symfoniorkester

Urfremførelsen av Rachmaninovs første symfoni ble slaktet av anmelderne. Rachmaninov var fullstendig knust og klarte nesten ikke å skrive musikk de neste årene. Han ble satt i kontakt med legen og terapeuten Nikolai Dahl og etter daglige møter i tre måneder vendte omsider den kreative gnisten tilbake. Den andre klaverkonserten ble en enorm suksess og har blitt stående som en publikumsfavoritt i sjangeren.

Witold Lutosławski var en av det tyvende århundres fremste europeiske komponister, og regnes som en av de betydeligste polske komponistene siden Chopin. Til å begynne med var han mest påvirket av folkemusikk, men utviklet etter hvert sin egen stil. Under kommunistregimet ble han bannlyst for å være formalist og elitær, men ble rehabilitert etter systemskiftet i 1989.

Tabita Berglund

Tabita BerglundEtter en mastergrad som cellist, tok Tabita Berglund i 2015 et kurs i ensembleledelse, en videreutdanning på Norges musikkhøgskole. Et krav på opptaksprøven var å dirigere, noe hun aldri hadde gjort før. Dette inspirerte henne til å utforske dirigentrollen. Professor i orkesterledelse, Ole Kristian Ruud, lot henne få være med på timer i dirigentklassen. Berglund har selv uttalt «– Da sa det pang. Der og da innså jeg at dette er det jeg skal gjøre.»

I 2019 ble hun uteksaminert fra masterstudiet i dirigering ved Norges musikkhøgskole og under diplomkonserten dirigerte hun Kringkastingsorkestret i verk av Richard Wagner, Jean Sibelius og Sergei Prokofiev.

Allerede under studietiden ble hun tatt opp blant artistene i HarrisonParrotts management i London. Dette selskapet er et av de største internasjonale impresario-/managementfirma for klassisk musikk. Truls Mørk, Berglunds tidligere cellolærer, representeres også av HarrisonParrott.

Berglund er ofte gjestedirigent for norske, nordiske og andre utenlandske orkestre, som Trondheim Symfoniorkester, svenske Kungliga Filharmoniska Orkestern, Finlands radios symfoniorkester, Royal Scottish National Orchestra og spanske Orquesta Ciudad de Granada. Fra august 2021 er hun engasjert som første gjestedirigent for Kristiansand Symfoniorkester.  

Medvirkende

  • Tabita Berglund, dirigent
  • Barratt Dues symfoniorkester
  • Norges musikkhøgskoles symfoniorkester
  • Vinner av klaverkonkurranse avholdt høsten 2022

Program

Sergej Rachmaninov (1873-1943): Klaverkonsert nr 2, op. 18 i c-moll (1900-1901)

1. Moderato
2. Adagio sostenuto
3. Allegro scherzando

Pause

Witold Lutosławski (1913-1994): Konsert for orkester (1950-1954)

1. Intrada. Allegro maestoso
2. Capriccio Notturno e Arioso. Vivace
3. Passacaglia, Toccata e Corale. Andante con moto – Allegro giusto

Tid, sted og billetter

Konserten spilles søndag 29. januar 2023 kl 19.00 i Bølgen kulturhus, Sanden 2, 3264 Larvik. Konserten er beregnet å vare i nesten to timer inkludert pause. Billetter blir lagt ut på nettsidene til Bølgen kulturhus i løpet av høsten 2022.