Håvard Gimse

TIRSDAG 15. AUGUST KL 19.00 I IBSENHUSET I SKIEN

Storslagen, romantisk konsert med fullt symfoniorkester

Etter suksessen med konserten i Bakkenteigen kulturhus i Horten april, har vi nå gleden av å presentere en stor romantisk konsert med fullt symfoniorkester med en av de mest kjente norske klaversolistene. For å få plass til det store orkesteret med 100 musikere har vi lagt konserten til den store konsertsalen i Ibsenhuset i Skien. 


Sæverud, Tsjaikovskij og Strauss

Et hundre musikere åpner med Harald Sæveruds mektige Kjempeviseslåtten, før Håvard Gimse er klaversolist i Tsjaikovskijs berømte klaverkonsert med de kjente, triumferende åpningsakkordene. Konserten er en av hans aller mest kjente komposisjoner og blant de mest berømte i den klassiske musikken.

Etter pause avsluttes konserten med det symfoniske tonediktet Ein Heldenleben av Richard Strauss. Det regnes som et av den klassiske orkestermusikkens største verk. Musikkforskere mener at verket er selvbiografisk til tross for at Strauss selv benektet dette. I verket karikerer han flere av sine kritikere på en sarkastisk måte, samtidig som han glorifiserer seg selv med en rekke sitater fra egne verk.

Dirigent er Christian Vásquez fra Venezuela som er sjefdirigent for Stavanger symfoniorkester.

Håvard Gimse

Håvard GimseHåvard Gimse er en av Skandinavias fremste pianister. Fra han vant førsteprisen i klaverkonkurransen "Jugend Musiziert" i Frankfurt i 1987, har han fått en stadig økende internasjonal karriere.

Han har holdt konserter over store deler av verden, og har spilt med fremtredende symfoniorkestrene i Norden og Europa. Han har spilt under noen av verdens fremste dirigenter som Manfred Honeck, Rafael Frübeck de Burgos og Andrew Manze. Gimse har mottatt Steinwayprisen, Griegprisen og Sibeliusprisen. Med mer enn 30 internasjonalt roste CD-innspillinger bak seg er Gimse allerede en av de mest betydningsfulle norske klassiske plateartistene gjennom tidene.

Christian Vásquez

Håvard GimseChristian Vásquez fra Venezuela er sjefdirigent for Stavanger Symfoniorkester. Da han var 9 år gammel fikk han for første gang høre et symfoniorkester og ble så betatt at han ville lære seg å spille. Uken etter tok foreldrene hans ham med til El Sistema der han fikk lære å spille fiolin. I 2006 begynte han i lære hos José Antonio Abreu. Samme år ble han musikalsk leder for Orchestra Juvenil de Aragua José Félix Ribas.

I 2008 debuterte Vásquez hos Orchestre Philharmonique de Radio France. Han har også dirigert store orkestre som Israel Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, Bamberger Symfoniker og Philharmonia Orchestra i London, i tillegg til National Arts Centre Orchestra i Ottawa.

Ungdomssymfonikerne

Ungdomssymfonikerne er kjent for sin høye musikalske kvalitet, og blir regnet blant de beste i sitt slag i Europa. Orkesteret rekrutterer høyt kvalifiserte musikkstudenter fra nordiske og europeiske studiesteder. I intense sommersamlinger arbeider omkring 100 studenter med instruktører, dirigenter og solister av høy kvalitet. Orkesteret opptrer hvert år på utvalgte steder i Norge og i utlandet. To dager etter konserten i Ibsenhuset er orkesteret invitert til å gi konsert i Tivoli i København.

Program

Harald Sæverud (1897-1992): Kjempeviseslåtten (1942-44)

Peter Tsjaikovskij (1840-1893): Klaverkonsert nr 1 i b-moll, opus 23 (1875)
1. Andante non troppo e molto maestoso — Allegro con spirito
2. Andantino semplice — Prestissimo
3. Allegro con fuoco

Pause

Richard Strauss (1864-1949): Ein Heldenleben, Tondichtung für grosses Orchester, opus 40 (1898)
1. Der Held (Helten)
2. Des Helden Widersacher (Heltens motstander)
3. Des Helden Gefährtin (Heltens makker)
4. Des Helden Walstatt (Helten i strid)
5. Des Helden Friedenswerke (Heltens fredsarbeid)
6. Des Helden Weltflucht und Vollendung (Heltens tilbaketrekning og fullendelse)

Medvirkende

  • Håvard Gimse, klaversolist
  • Christian Vásquez, dirigent
  • Ungdomssymfonikerne

Sted, tid og billetter

Tirsdag 15. august 2017 kl 19.00 i Ibsenhuset, Lundegata 6, 3724 Skien. Konserten er beregnet å vare i omtrent to timer inkludert en pause. Billetter kr 385, grupper 285, barn og studenter kr 185 på nettsiden til Ibsenhuset.

Ungdomssymfonikernes støttespillere